Archive for 31 Грудня, 2021

Вітаємо з Новим роком та Різдвом Христовим!

Шановні колеги!

  Щиро вітаємо Вас з прийдешніми Новорічними та Різдвяними святами. Нехай з останніми хвилинами Старого року Вас покинуть турботи та негаразди, а Новий – 2022 рік буде щедрим на цікаві плани, нові досягнення та професійні перемоги.

Тематичний тиждень “Ґудзик” в ЗДО

   Викладачами кафедри дошкільної та початкової освіти Таран О.В. і Санковською І.М. у листопаді-грудні 2021 року за запитом проведені модулі «Реалізація завдань Базового компоненту дошкільної освіти (Державного стандарту дошкільної освіти) в рамках підготовки і проведення тематичного тижня в ЗДО (на прикладі теми «Ґудзик»).


Представники ІПО розповіли історію появи ґудзика, проілюстрували зміну його «зовнішності» від минулого до сучасності, торкнулися теми колекціонування: «День ґудзика. Історія».     Спільно з педагогами під час практикуму розглядали ґудзики, знайомилися з різноманіттям матеріалів, які стали основою для їх створення. Відповідно до розмаїття ґудзиків були запропоновані ігри та вправи, які можна використати на заняттях з дітьми: «Ґудзик. Вправи для дошкільників».
«Закипіла» плідна робота: педагоги вправлялися у складанні питань і завдань для проведення групування та серіації, придумували сюжетні розповіді, складали вірші, укладали матеріали для проведення тематичних днів: «День ґудзика. Вправи».

Позитивні емоції від живого спілкування отримали всі учасники заходу. Педагоги дякували за цікавий та насичений методичними новинками і практичною роботою матеріал.
Тест: «Цікаві ґудзики: що ви знаєте про важливий атрибут вашого гардеробу».
Саморобки: Новорічні ідеї з ґудзиками.

 

Матеріал підготувала Санковська І.М.,
викладачка кафедри дошкільної та початкової освіти

Чай – найпопулярніший напій на Землі

  Про користь вживання різноманітних сортів чаю написана значна кількість наукових праць. У багатьох країнах по всьому світові існують унікальні багатовікові чайні традиції.
Офіційно «Міжнародний день чаю» відзначається щорічно 21 травня і 15 грудня.


  Чайні церемонії у кожній країні мають свої особливості. Так, наприклад, у Китаї під час чайної церемонії надають великої уваги своїм внутрішнім відчуттям та переживанням. Намагаються якомога повніше відчути аромат і смак чаю, милуються чайним посудом, мріють про майбутнє. Зазвичай, чай п’ють без цукру і не їдять під час чайної церемонії, щоб не перебивати смак чаю.

  Особливою є і підготовка до чайної церемонії. Готуючись до чайної церемонії, чайний майстер збирає посуд і красиво розставляє його на чайному підносі «чабані». На початку чайної церемонії знайомляться з чаєм: чайне листя засипають у порцелянову коробочку «ча-хе» і передають один одному по колу. Кожен учасник вдихає аромат чаю тричі та видихає повітря прямо на чайне листя, щоб воно зігрілося і аромат посилився. Перед тим, як засипати заварку, чайник ополіскують окропом. Потім цим окропом омивають інший чайний посуд, прогріваючи його. Чай у чайнику заварюється швидко і його відразу розливають по чашках. У першій та останній чашці буде різний за смаком чай. Щоб цього уникнути, чай спочатку наливають у чашу справедливості. Чашечки для чаювання використовують маленькі – 50 мілілітрів і менше. Чай зазвичай випивається за три-п’ять або сім маленьких ковтків, не поспішаючи, намагаючись відчути всі відтінки смаку.
  Існує надзвичайно багато різновидів чайних церемоній: нічна (проводиться за місячного сяйва), на сході сонця (церемонія розпочинається о 3–4 годині й триває до 6 ранку), ранкова (проводиться у спекотний сезон і починається о 6 ранку), післяобідня має початок о 13 годині, а вечірня о 18. Кожна чайна церемонія є особливою та унікальною.

День чаю – це чудова можливість згадати і приєднатися до численних привітань на адресу всіх тих людей, хто працює над створенням чудового напою.  Всі фотографії надані «Київською Школою Монтессорі Нової Епохи», учні початкових класів якої знайомилися з культурою Китаю, у тому числі з чайною церемонією та її особливостями. Учні були здивовані та захоплені процесом приготування чаю. З’ясувалося, що це досить кропітка робота і вона потребує певного часу, тоді як в нашій країні чай готується достатньо швидко – за декілька хвилин. Особливого шарму надавала спокійна музика, що супроводжувала чайну церемонію. Діти настільки захопилися процесом, що це перетворилося на маленьку традицію школи.


  Адже тепер чай є не лише найпопулярнішим напоєм у світі, але й подією в одній зі шкіл Києва.
(більше див. тут: https://www.instagram.com/tv/CQOsrRknAJy/?utm_medium=share_sheet)

Матеріал підготувала Щербина Вікторія Миколаївна, доцентка кафедри дошкільної та початкової освіти ІПО КУБГ, кандидатка політичних наук, директорка закладу дошкільної і початкової освіти «Школа Монтессорі Нової Епохи», Монтессорі-педагог-практик міжнародної кваліфікації.
E-mail: v.shcherbyna@kubg.edu.ua

Навчання на основі запиту педагогів Святошинського дитячого будинку-інтернату

Протягом листопада-грудня 2021 року на запит закладу освіти «Святошинський дитячий будинок-інтернат» викладачами кафедри – Пеценко Вікторією Олегівною та Шопіною Мариною Олександрівною були проведені навчальні заняття відповідно до програми підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів освіти.

 У Святошинському дитячому будинку-інтернаті навчаються хлопчики від 4-х років із різними вадами психічного розвитку, тому викладачами кафедри були підготовлені і проведені заняття для педагогів з урахуванням психологічних особливостей вихованців.

  Велику зацікавленість у слухачів курсів викликали теми Вікторії Олегівни «Гіпертонус у дитини: чому виникає і що робити логопеду», «Логоритміка як інструмент у роботі вчителя-дефектолога з дітьми молодшого шкільного віку», «Психо-фізична реабілітація дітей з особливими освітніми потребами в умовах закладу освіти».

Марина Олександрівна більш глибоко розкрила психологічні особливості та методи роботи з дітьми з розладами аутичного спектру, шляхи психологічної профілактики девіантної поведінки дітей та підлітків. Особливу увагу викладач приділила питанню розв’язання “дитячих проблем”: тривожності, страхів, агресії тощо.

  За результатами навчання педагоги Святошинського дитячого будинку-інтернат отримали два сертифікати загальним обсягом 60 год.

  З досвідом роботи педагогів Святошинського дитячого будинку-інтернату – Олени Олексіївни Головченко та Лідії Валентинівни Богомазової можна познайомитися на сторінці ІV Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Якість освіти: зміни заради прогресу», яку провела кафедра 19 жовтня 2021 року.

    Слова вдячності Святошинського дитячого будинку-інтернату викладачам кафедри.

Примітка: центр з контролю та профілактики захворювань США опублікував у 2020 році таку статистику – розлади аутистичного спектру (РАС) зустрічаються у кожної 54-ї дитини (на 10% більше, ніж за статистикою 2018 року). У хлопчиків аутизм діагностується утричі частіше, ніж у дівчаток.