16 червня відзначається Всесвітній день морських черепах

  Мета проведення щорічних святкових заходів – привернути увагу людства на проблеми, з якими стикаються ці мешканці моря, а також сприяти посиленню заходів щодо охорони морських черепах.

   Чому обрано саме цю дату? 16 червня 1909 року – день народження Арчі Карра – видатного американського науковця у галузі екології, який присвятив своє життя дослідженню та захисту життя морських черепах. Завдяки його зусиллям, а також дослідженням морських черепах і природних осель їхнього проживання, було створено величезний національний парк в одному із міст Коста-Ріки. В одній із його видатних праць – «Вітряна дорога» йдеться про різноманітні загрози для морських черепах. І саме ця книга стала основою для започаткування руху з охорони морських черепах у Коста-Ріці. Ця організація діє на території усього Карибського басейну.

  Сьогодні морські черепахи знаходяться під загрозою вимирання. Вони страждають від наслідків діяльності людини: заплутуються у сітях, гинуть від пластикового сміття та зруйнованих природних осель їхнього проживання. Як самі черепахи, так і кладки з їхніми яйцями стають здобиччю для браконьєрів. Завдяки цьому святу ми можемо зрозуміти, яким чином людство може змінити ситуацію на краще та зберегти види, що вимирають.

  Як можна відзначати це свято? У цей день усі шанувальники дикої природи мають змогу ближче ознайомитися з життям та проблемами цих дивних створінь – прочитати книгу, подивитися кіно,- відеоматеріали, провести екскурсії в місця штучного утримання черепах тощо. Проводяться заходи у дитячих садках, школах та інших закладах освіти, де дітей та учнів знайомлять із особливістю життя морських черепах, необхідністю їх захисту, результатами людського шкідництва щодо цих видів тварин. На регіональному рівні проводяться виставки за участю цих тварин, виставки творчих робіт, майстер класи з пластикографії, малювання, художнього слова тощо. Святкування Всесвітнього дня морських черепах відбувається під керівництвом солідної міжнародної організації з охорони дикої природи, яка називається World Wildlife Fund – Світовий фонд дикої природи. Ця структура займається охороною представників дикої природи та видів, що перебувають під загрозою зникнення. WWF має представництва у різних країнах та сприяє створенню максимально гармонійних відносин між природою та людством.

Сторінки: 1 2 3

Залишити відповідь