Сьогодні міжнародний день партизанського садівництва соняшника

1 травня додайте яскравості своєму району, посіявши насіння соняшника. Учасників запрошують у цей день до вирощувати різноманітних рослин у своїх населених пунктах.

 Садівництво на територіях, де садівники не мають законних прав, називається «партизанським садівництвом». Партизанські садівники переслідують різні цілі, але в більшості випадків вони садять рослини на покинутих або занедбаних ділянках, щоб зробити їх візуально привабливішими в екологічно чистий спосіб.

 Джеррард Вінстенлі (Великобританія) та Джон «Епплзід» Чепмен (США) були двома першими зафіксованими партизанськими садівниками у 1801 році.

 Ліз Крісті та її партизанська група Green Guerrilla вперше використали фразу «партизанське садівництво» в 1973 році в нью-йоркському районі Бавері Х’юстон. Вони перетворили занедбану приватну ділянку на сад.

День партизанського садівництва соняшника був заснований у 2007 році групою брюсельських садівників-партизанів.

 Партизанське садівництво існує по всьому світу — воно було задокументовано у понад 30 країнах світу. Австралійський садівник Боб Кромбі ввів термін «здивування», щоб описати цю практику.

Чому саме соняшник став обраною рослиною для такої активності по всьому світу? Тому, що він є кращим для сівозміни – допомагає довгостроково боротися з бур’янами та хворобами й забезпечує біомасу в ґрунті після збору врожаю. В місцях, де занадто холодно для росту соняшників, можуть висаджуватися альтернативні сезонні рослини.

В який спосіб це відбувається? Партизанські садові насіннєві бомби — це насіння, вкрите глиною, змішане з землею або компостом. Важливо заздалегідь підготувати цільові ділянки, щоб забезпечити оптимальні умови для наступного пророщування насіння. Рослини повинні бути самодостатніми та сильними, щоб процвітати в середовищі, де постійний догляд недоступний.

Як стати ботанічним хуліганом?
Посадкові закладки, оригінальні та екологічні подарунки

Матеріал підготувала старша викладачка кафедри Санковська І.М.

Залишити відповідь