23 березня – день метеоролога

Всесвітній день метеорології (World Meteorological Day), заснований Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО), відзначається з 1961 р. Метою відзначення цього дня є привернення уваги до метеорології і метеорологічної служби у забезпеченні добробуту населення.
У 2023 р. цей день має тему: «Майбутнє погоди, клімату та води для наступних поколінь».
ВМО зосереджується на дослідженні погодних, кліматичних та водних явищ, які становлять майже 90% від загальної кількості природних катастроф.
Зусилля членів ВМО спрямовані на забезпечення прогнозів та раннього попередження про подібні небезпеки з метою запобігання і пом’якшення наслідків стихійних лих, порятунку життя людей, а також зменшення масштабів збитків для майна та навколишнього середовища.
Всесвітня метеорологічна організація використовує ефективне управління ризиками, допомагає зменшити наслідки негоди та зберегти життя та здоров’я людей. Гідрометеорологи мають важливу роль у забезпеченні співпраці у галузях авіації, дорожнього транспорту, міського господарства та промисловості.
22 березня, напередодні Всесвітнього метеорологічного дня, у світі відзначається Всесвітній день водних ресурсів, який є щорічним заходом ООН, присвяченим важливому значенню прісної води. Про важливість водних ресурсів для розвитку людської цивілізації годі й говорити: усі великі цивілізації виникали на берегах річок, а цивілізація Майя загинула саме через нестачу прісної води.
Військові дії завдають значного впливу на клімат. Найбільш очевидним прикладом є використання військової техніки, яка викидає в атмосферу значні кількості вуглекислого газу та інших забруднюючих речовин. Це призводить до забруднення повітря та підвищення рівня температури, що впливає на кліматичні умови в районі військових дій. 

Матеріал підготувала викладачка кафедри Санковська І.М.
із залученням матеріалів сайту Всеукраїнської Екологічної Ліги

Залишити відповідь