21 березня – день лісу

  Міжнародний день лісів відзначається щорічно 21 березня та привертає увагу до важливості всіх видів лісів.
Цей захід у 2023 році проходить під гаслом «Здорові ліси для здорових людей».
Ліси забезпечують чисте повітря та воду, а також регулюють наш клімат і погоду. Ми залежимо від лісів для отримання їжі, енергії, житла, доходу та ліків; понад 1,6 млрд людей безпосередньо, включаючи 60 млн корінного населення. Ліси та дерева зменшують забруднення повітря та вплив тепла. Прогулянки в лісі можуть зміцнити нашу імунну систему та покращити психічне здоров’я. І оскільки все більше людей живуть у містах, здорові міські ліси стають все більш важливими для їх добробуту.
Лісові екосистеми також забезпечують понад 86 млн екоробочих місць у всьому світі. Понад 3/4 світових видів зустрічаються в лісах.
Але зараз лісові екосистеми знищуються, а біорізноманіття втрачається. Це підриває сталий розвиток і створює ризики для нашого здоров’я. Наприклад, зазіхаючи на природні екосистеми, ми збільшили можливості для передачі зоонозних хвороб і ризики пандемій.
У грудні 2022 року уряди завершили розробку та ухвалили Куньмінсько-Монреальську Глобальну систему збереження біорізноманіття з метою зупинити та повернути назад втрату біорізноманіття та перевести природу на шлях відновлення до 2030 року на благо людей і планети.
Рамки закликають до просторового планування з урахуванням біорізноманіття, щоб звести до нуля втрату територій з високим біологічним різноманіттям, включаючи незаймані ліси. Це захист 30% земель та відновлення принаймні 30% деградованих екосистем, включаючи ліси, а також стале управління всіма лісовими територіями.
У Міжнародний день лісів знайдіть час, щоб побути на природі, щоб визнати внесок лісів у наше здоров’я та добробут. Адже здорові ліси сприяють здоров’ю людей.

Відео «Міжнародний день лісів 2023: здорові ліси для здорових людей»
Сайт ООН

Матеріали підготувала викладачка кафедри Санковська І.М.

Залишити відповідь