Година уваги ПЛАНЕТІ Земля

  Кожного року останньої суботи березня мільйони людей присвячують годину своєї уваги планеті Земля (не плутати з Днем Землі). У 2024 році Година Землі (Earth Hour) в Україні буде відбуватися 30 березня о 20:30-21:30 за місцевим часом: увечері всі охочі вимкнуть світло на одну годину. Щорічну міжнародну подію Година Землі (анг. Earth Hour) започатковано World Wide Fund for Nature, Всесвітнім фондом природи.

 Вона закликає людей, організації та комерційні установи вимкнути необов’язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Планети. Вперше подія була організована у 2007 році Всесвітнім фондом природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald.    Але інженер-геолог Костянтин Ранкс стверджує, що така акція як захід із зниження споживання електроенергії «Година Землі» не має сенсу, оскільки турбіни на електростанціях не можуть зупинитися за такий маленький проміжок часу.

 Чому важливо акцентувати увагу на цій події? Мета проведення Години Землі — змусити уряди країн, власників підприємств та звичайних людей усвідомити свій «екологічний слід» та нести за нього відповідальність. Також Всесвітній фонд дикої природи використовує Годину Землі для просування законодавчих ініціатив та підтримки інших своїх проєктів, наприклад з розвитку відновлюваної енергетики.

 Година Землі дозволяє відчути солідарність з людьми в усіх частинах земної кулі та нагадує про доступні методи розумного споживання, завдяки яким кожен з нас може зменшити негативні фактори, що призводять до глобальних кліматичних змін. Ця подія надає багато інформації та конкретних фактів про екологічний стан сьогодення, а також традиційно слугує платформою для широких дискусій щодо захисту природи.

 Тому варто ділитися інформацією про цю подію в соціальних мережах. Щоб провести годину без електричного освітлення приємно і з користю, можна влаштувати затишну сімейну вечерю при свічках, поспостерігати за зоряним небом, спокійно поспілкуватися з близькими, вийти на вечірню прогулянку, зайнятися фізичними вправами, медитацією, послухати/заспівати пісні про планету Земля. На кшталт – Фліт – Моя Планета, «Кольорова планета» Побужанської плюс зі словами, МОЯ ПЛАНЕТА ЗЕМЛЯ, сл. О. Кононенка, муз. О. Марцинківського.

  Можливо, вам цікаво загалом дізнатися про тему часу та екології – просто і про головне? Гортайте сторінки дистанційних модулів Людмили Меленець «Ознайомлення дошкільників з часовими поняттями» та Ірини Санковської «Екологічні дати року», «Еколого-просвітницькі проєкти в шкільному просторі», «Ресурсозбереження в школі: як це працює?», «15 кроків першокласника на зустріч довкіллю», «Педагогіка лісового еко уроку в початковій школі» та присвятіть час турботі про своє майбутнє та майбутнє України.
Джерела інформації:
daytoday
Вікіпедія

Матеріал підготувала завідувачка кафедри Меленець Л.І.

Залишити відповідь