Вчимося жити разом: інклюзивна освіта у початковій школі

  06 лютого 2024 року відбувся вебінар «Особливості організації інклюзивного середовища у початковій школі», провідне завдання якого зорієнтувати педагогів в основних напрямках створення сприятливого освітнього середовища для дітей з ООП, залежно від їх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

  Подія сталася за сприяння працівників кафедри дошкільної та початкової освіти Університету Грінченка – кандидатки педагогічних наук, доцентки Третяк О.П. та старших викладачок Санковської І.М. та Цибульської С.М.

  Питання інтеграції дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір є надзвичайно актуальним, особливо у контексті тих змін, які на сьогодні відбуваються в освіті. На вебінарі своїм досвідом роботи ділилися педагоги київських шкіл:
Вовк Олена Анатоліївна, психолог, та Демченко Світлана Миколаївна, учитель-дефектолог середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 233 міста Києва;
Мельничук Олена Іванівна та Денисова Наталія Сергіївна, учителі початкових класів середньої загальноосвітньої школи № 286 міста Києва.

  Слухачі отримали багато корисних практичних знань. Дізналися, як допомогти подолати освітні труднощі, підтримати учнів та зробити навчання для особливих дітей радісним. Ознайомилися з практичними порадами щодо використання кубиків Дьєнеша, паличок Кюїзенера, геоборда та нумікона, які забезпечують мультисенсорний підхід до формування елементарних математичних уявлень. Практикувалися у виконанні кінетичних та кінестетичних вправ, научились знімати тривожні стани за авторською терапевтичною вправою «Сміливі квіти» (О. Вовк).

  Педагоги були одностайні в одному – кожна дитина, незалежно від особливостей, повинна мати можливість реалізувати своє право на навчання в будь-якому типі освітнього закладу і отримати при цьому гідну та якісну освіту.

 Адже головне завдання – допомогти усім дітям стати успішними. Саме педагог створює в класі клімат довіри і прийняття, в яких розкриваються кращі сторони кожного учня і сильні сторони характеру кожної дитини.

Додаткові матеріали:
Презентація “Адаптація дитини з ООП …“-1 О. Мельничук та Н. Денисова, школа №286.

Презентація “Адаптація дитини з ООП …“-2 О. Мельничук та Н. Денисова, школа №286.

 Матеріали підготувала старша викладачка кафедри Цибульська С.М.

Залишити відповідь