4 квітня – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України проблема мін та вибухонебезпечних предметів набула особливої гостроти, адже кожен день українців проходить під вибухи бомб та обстріли з артилерії. російська федерація свідомо порушує методи та засоби ведення воєнних дій, використовуючи заборонені та негуманні види зброї, що призводить до збільшення мінної небезпеки.
За оцінкою фахівців неурядової організації Mines Advisory Group (MAG) у зв’язку з бойовими діями більше 40% територій України заміновано. Нині Україна вважається найзамінованішою країною у світі.

Протимінна діяльність – а таку назву носить ціла галузь, що включає у себе навчання ризикам та інформування про правила поведінки в районах минулих бойових дій, маркування небезпечних ділянок і складання їх карт, обстеження та очищення місцевостей від боєприпасів, мін або саморобних пристроїв, допомогу постраждалим від підривів – активно розвивалась в Україні останніми роками.

Протимінна діяльність буде адаптуватись до реалій життя, керуючись її значенням для безпечності повернення евакуйованих і біженців до їх громад, убезпечення та відновлення економічної діяльності на сільськогосподарських землях і промислових об’єктах, що зазнали мінування чи обстрілів. Починаючи з 2015 року Україна постійно фігурувала серед найбільш забруднених вибухонебезпечними залишками війни країн світу. Вірогідно, що тепер країна обійме сумну першість.
Протягом останніх років Україною було прийнято національний закон про протимінну діяльність, галузеві стандарти, започатковано національний орган з протимінної діяльності.

Презентація: “Навчання з попередження ризиків, пов’язаних із вибухонебезпечними предметами”

Матеріал підготувала викладачка кафедри Санковська І.М.

Залишити відповідь