День Землі

  20 березня світ відзначається день весняного рівнодення і День Землі. У календарі існує два Дня Землі – 20 березня і 22 квітня. Перший відзначається щороку в день весняного рівнодення – Сонцевороту.
Дату вибрали і затвердили в ООН у 1971 р. День весняного рівнодення – це час зміни біологічного ритму планети, коли вона переходить на новий виток розвитку. Ця подія означає пробудження, початок родючого і теплого сезону. В астрономічному сенсі це мить, коли Сонце у своєму русі перетинає небесний екватор, через що день та ніч практично зрівнюються за тривалістю. Від дня весняного рівнодення світловий день поступово збільшується, температура повітря підвищується, тому що північна півкуля Землі починає нахилятися до Сонця.
У Дня Землі 20 березня – миротворча і гуманістична місія, тоді як у свята 22 квітня – екологічна. 20 березня по всьому світу проходять миротворчі та екологічні акції. Антропогенний вплив людини і війни завдають великої шкоди планеті, яку вона не може сама подолати. Тому День Землі 20 березня має особливе значення сьогодні, коли наше життя нищить отрута війни.
За традицією з 2006 р. у більшості країн цього дня прийнято впродовж однієї хвилини дзвонити в Дзвін Миру – символ мирного життя і дружби всіх народів. Дзвін закликає замислитися про збереження планети і життя на ній.
Перший Дзвін Миру був встановлений в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, з орденів і медалей, інших почесних відзнак людей з різних країн.
Окрім Дзвона Миру офіційною символікою Дня Землі є тета – восьма літера грецького алфавіту. Вона зображена зеленим на білому тлі. Зовні тета нагадує трохи стиснене коло з рискою посередині. Багато хто знайшов у цій літері схожість із нашою планетою, що має трохи сплющену (еліпсоїдну) форму та екватор.

  20 березня організовують різноманітні заходи, де обговорюють поточні екологічні проблеми й поширюють інформацію про них в суспільстві.
Дати, пов’язані із Всесвітнім днем Землі:
День обертання Землі
Міжнародний день Матері-Землі
Година Землі

Цікаві факти про Землю

Матеріал підготувала викладачка кафедри Санковська І.М.

Залишити відповідь