Педагог, йога тобі на допомогу!

Наталія Дятленко, доцент кафедри дошкільної та початкової освіти

Чому варто займатися йогою? Не секрет, що педагогічні професії (вчителя, вихователя) та багато інших, що відносяться до категорії професій «Людина-людина», вимагають значних душевних зусиль, постійної напруги обов’язку та відповідальності, роботи над вирішенням моральних протиріч. Поступово наступає перевантаження, брак сил та невдоволення собою, оточуючими, звідси – дратівливість, непослідовність у поведінці, емоційні зриви, неможливість «свіжим оком» дивитися  на все навколо.

 Більшість педагогів намагаються знайти віддушину, справу для задоволення, яка знімає напругу, породжує нові мотивації. Дехто займається рукоділлям, дехто захоплюється працею на землі, інші – звертають свої погляди на фізкультуру, системи фізичних вправ, що дають заряд бадьорості, радості. І все це має право на життя, якщо воно виконуться з радістю і приносить задоволення і спокій.

   А я хочу зацікавити вас йогою! У перекладі з індійської  це слово означає поєднувати, з’єднувати, застосовувати, загострювати увагу. Саме йога може допомогти вам пізнати себе і свої можливості, набути гармонії фізичного здоров’я і морально-духовної краси. Окрім того – це ефективний спосіб нейтралізувати депресію, зняти стрес, або ж просто відпочити і розслабитися.

  Йога впливає позитивно на всі органи і системи організму. А на відміну від деяких видів спорту, йогою можна займатися протягом усього життя, значно підвищуючи її якість, навіть у похилому віці. Сенс вправ у йозі – взяти під контроль своє тіло, думки та емоції, щоб за короткий проміжок часу тіло та думки встигли відпочити та відновитися. У цьому стані всі системи організму приходять у рівновагу і починають працювати спокійно та ефективно, що благотворно впливає на відновлення правильного обміну речовин.

  Більшість асан (поз) в йозі націлена на підтримку хребта в здоровому стані, тобто в рухомому, без затискань і напруги, так як при затисканнях хребет не отримує достатнього живлення і починаються дегенеративні процеси. Випрямлення хребта супроводжується розгортанням грудної клітки, отже, більш повним диханням.  Крім того, йога зберігає молодість та покращує стан шкіри. Жінки, які довго займаються практикою, в більшості випадків виглядають набагато молодшими за свої роки.

  Якщо ви вирішите займатися йогою, то з чого варто починати?

  По перше, знайдіть досвідченого вчителя. Він обов’язково буде цікавитися вашим станом здоров’ям і запропонує напрям йоги, відповідно вашого стану і потреб.

  По друге, регулярно відвідуйте заняття та практикуйте вдома самостійно. 

 По третє, опановуйте дихальні техніки, оскільки саме неправильне дихання в більшості випадків є причиною виникнення багатьох хвороб, а також проблем при виконанні асан. Будьте уважні до своїх суглобів, оскільки на них випадає найбільше навантаження: введіть у свій раціон оливкову олію, займайтесь медитацією, робіть увечері масляний масаж.

  Звісно, це лише загальні рекомендації.

  І щодо першої позиції. Безумовно, краще, коли у вас буде вчитель, але якщо такої можливості немає пропоную займатися йогою через мережку Інтернет. І ось вам покликання на уроки йоги Карини Харчинської https://www.youtube.com/watch?v=AAKnhBV7eNE&list=PLgtnJWzBjvH0wEerBdK3WwAL-Y81-Fox7 30 хвилин і ви себе відчуєте зовсім по іншому! Зробіть перший крок до здорового і гармонійного життя!

Залишити відповідь