Дитяча книжка та періодичні видання в просторі музею

 Заставка 4 лютого 2004 в житті мільйонів людей сталася значна подія – почала роботу соціальна мережа Facebook.

  4 лютого 2020 року в житті педагогів закладів освіти сталася щаслива подія – в Національному музеї літератури України в рамках науково-практичного семінару відбулася зустріч з журналом для дітей «Малятко», якому 13 січня виповнилося 60 років! Більшість педагогів пов’язують свої дошкільні роки з цим виданням: хтось гортав його сторінки в дитячому садочку, комусь передплачували батьки і, з захопленням заглядаючи в поштову скриньку, щомісячно чекали на нові ілюстровані оповідання, вірші, гумор та ще більше на саморобку.

План семінару

Меленець Л. Художньо-літературний осередок в групі закладу дошкільної освіти: сектор культури, натхнення, творчості: презентація

Щербина В. Читання «слово за словом»: стисла довідка про методику Марії Монтессорі

Пазюк С. Про журнальну періодику для дітей: традиції сім’ї, традиції суспільства: презентація

  Лещенко Зінаїда, головний редактор журналу «Малятко», розповіла присутнім про історичне сьогодення та погляд у майбутнє найпершого журналу для дітей, що видавався українською мовою. Головна тема першого номеру – польоти до зірок. Журнал був заснований письменником Борисом Харчуком. В журнал писали такі відомі особистості як Оксана Іваненко, Микола Вінграновський, Олесь Гончар, Петро Панч, Євген Гуцало, Борис Харчук, Марія Познанська, Грицько Бойко, Платон Воронько, Андрій М’ястківський, Василь Чухліб, Наталя Забіла. Спеціально на замовлення «Малятка» писав вірші Дмитро Павличко. Журнал знаходиться на самофінансуванні за рахунок передплати. Не зважаючи на відсутність матеріальної підтримки від держави, кілька років поспіль редакція дарує передплати бібліотекам та дошкільним закладам, а також влаштовує найрізноманітніші акції й конкурси. Безкоштовно отримують журнал дитячі будинки. Тираж «Малятка» становить близько 30 000 примірників, він активно проводить листування з дітьми.

  Учасники семінару мали можливість поспілкуватися з Поклад Наталкою, українською поетесою, публіцистом, педагогом, громадським діячем, членом Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів; Твердохліб Оксаною, завідуючою відділом науково-освітньої роботи НМЛУ; Сенніковою Раїсою, заступником директора з науково-освітньої роботи НМЛУ; Меленець Людмилою, доцентом кафедри методики та психології дошкільної і початкової освіти ІППО КУБГ, канд. пед. наук; Щербиною Вікторією, доцентом кафедри методики та психології дошкільної і початкової освіти ІППО КУБГ, канд. політ. наук; засновником ТОВ «Школа Монтессорі Нової Епохи»; Пазюк Світланою, викладачем кафедри методики та психології дошкільної і початкової освіти ІППО КУБГ та оглянути не тільки літературно-мистецьку виставку «Маляткові дива», а й інші експонати музею.

Детальніше познайомитися з матеріалами семінару можна тут:

1. Національний музей літератури України http://museumlit.org.ua/?lang=uk

2. Малятко (журнал) https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%

82%D0%BA%D0%BE_(%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB)

3. Поклад Наталка https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%

BB%D0%BA%D0%B0_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4

фото 1фото 2фото 31 журнал Малятко

Залишити відповідь