До 150-річчя з дня народження Бориса Грінченка

Грінченко Борис Дмитрович (1863-1910) – український письменник, вчений, фольклорист, етнограф, філолог, педагог і громадський діяч.
Народився 9 грудня 1863 р. на хуторі Вільховий Яр поблизу села Руські Тишки, тепер Харківського району Харківської області, в родині збіднілих дрібнопомісних дворян.
Грінченко – педагог вчителював у селах Харківщини, Сумщини, Катеринославщини. Роботу поєднував з фольклорно-етнографічною, культурологічною, науковою та лінгвістичною справами.
Все життя Б. Грінченко плекав ідею створення національної школи та прагнув до її практичної реалізації. Він зробив вагомий внесок у справу систематизації української народної просвіти, визначив наукові підходи щодо організації шкільного навчання.
Чисельні праці Б. Грінченка окреслюють коло наукових інтересів вченого. Вершиною його праці є чотиритомне видання «Словар української мови» (1907—1909 рр.)

6roralqy4y577fqhxma7cq6x6tmzgpdjikf5v2exzxrvgb57if2a[1]Життя та діяльність Б.Грінченка для багатьох поколінь служить дієвим прикладом подвижництва на теренах української культури і національної ідеї. Праця була найвищим сенсом і покликанням його життя. Постать невтомного трудівника, що беззавітно віддав усі сили і час вітчизняній культурі, по праву може стояти поруч з титанами української нації як Тарас Шевченко, Іван Франко, Пантелеймон Куліш, Леся Українка.
У 2011 році до 20-ї річниці незалежності України в Києві було відкрито пам’ятник Борису Грінченку, збудований коштом викладачів та студентів Київського університету імені Бориса Грінченка за підтримки Київської міської державної адміністрації. 4 липня 2012 року українським Парламентом ухвалено Постанову «Про відзначення 150-річчя з дня народження Бориса Грінченка». У 2013-му році постать письменника вшановується на державному рівні.

Залишити відповідь