Про Монтессорі-підхід у навчанні дітей початкової школи

Nachalnaya_Shkola_Montessori_003-1024x685Метод Монтессорі вчить дітей отримувати радість і задоволення не від оцінок, а від пізнання нового, дозволяє їм безбоязно робити помилки і висловлювати свою думку, відмінну від інших.

Відсутність жорстких рамок у програмі навчання допомагає кожній дитині вивчати матеріал індивідуально, довше зупиняючись на тому, що її зацікавило , занурюватися у предмет пізнання доти, доки існує внутрішній інтерес та бажання. Але при цьому Монтессорі-педагогами створюється таке навчально-пізнавальне середовище, що дитина у власному темпі освоює не тільки навички й знання, необхідні для її віку та Державному стандарту освіти, але має необмежену можливість йти далі і задовольнити будь-який свій природний інтерес.

 Велика роль у вивченні шкільних предметів відводиться самим учням, оскільки у групі одночасно навчаються діти різного віку (від 6 до 9 років). Так спільне навчання перетворюється на справжнє співробітництво, при якому старші допомагати молодшим, більш кмітливі можуть пояснити матеріал тим, кому він важко дається. Це заохочує дітей бути самостійними, відповідальними та ініціативними, виробляє самодисципліну і лідерські якості.

 Відсутність оцінок і покарань за незрозумілий учням матеріал дозволяє дітям більш природно виявляти цікавість до навчання, що не пригнічує бажання задавати питання, вчить не боятися складнощів, а позитивне ставлення вчителя до всіх дітей (незалежно від  успіхів в засвоєнні навчального матеріалу), дозволяє їм краще розкривати свої здатності і не соромитися своїх невдач. Кожен учень зацікавлений у отриманні знань.

 Цілеспрямованість і наснага у Монтессорі-класі всіляко вітається і заохочується, щире бажання дитини глибше вивчити будь-яку тему знаходить позитивний відгук у вчителя, а незалежність суджень учня розвиває його самостійність і впевненість у собі.

 Щербина Вікторія Миколаївна, доцентка кафедри дошкільної та початкової освіти ІПО КУБГ, кандидатка політичних наук, директорка закладу дошкільної і початкової освіти «Школа Монтессорі Нової Епохи», Монтессорі-педагог-практик міжнародної кваліфікації. E-mail: v.shcherbyna@kubg.edu.ua

Залишити відповідь